Joint Research Centre: Seville as a global benchmark for sustainability by 2025

News

High-profile Danish-American company Bjarke Ingels Group has revealed plans for an ambitiously sustainable new scientific research center in Seville, Spain. It will be built of solar panel-covered canopies.

The building will measure 9,900 m2 and it will host 12 scientific research units. It will also support facilities that are carrying out work for the European Commission. The site will host public and private outdoor spaces and will house over 400 international scientific and support staff.

The research center will be located at the former EXPO ´92 site in Isla de la Cartuja, Seville. The building will have a unique and green infrastructure that was inspired by the shaded plazas and streets of Seville.

Isla de La Cartuja is a district of Seville, a small island crossed by the river Guadalquivir which is connected to dry land by a bridge that was opened at EXPO ’92. Because of this incredible project, this location will become the model of a pioneering smart city for technological parks and cities around the world.

The building promotes the city’s goal of becoming a global benchmark for sustainability by 2025, which will also advance the 2050 Climate Action Goals by 25 years.

The project also contributes to eCitySevilla‘s vision of decarbonizing and transitioning Isla de la Cartuja into 100% renewable energy sources. This will be a huge step toward a city’s plan of becoming a greener and cleaner city.

With this project, the city of Seville also follows the Seville Strategic Plan which is perfectly linked to the UN Sustainable Development Goals. The building’s public spaces will be open to citizens and their local activities. Because of its flexibility, it can be adapted for any future needs.

The building design prioritizes locally sourced materials, such as limestone, wood and ceramic tiling. Its structure is low-carbon concrete, reducing up to 30% of typical CO2 emissions, while the pergola cloud is made from recycled steel. Gardens, greenery and water elements in the outdoor environment will be made to eliminate the heat island effect and to create a comfortable microclimate.

Recently,  in an international architectural competition, the joint research center was awarded first prize by EC. This competition was launched by the European Commission Joint Research Centre, endorsed by the International Union of Architects (UIA) in May 2021. (photo credit: BIG)